Society, Politics, and Economy in Modern Turkey: Sociology of Turkey - Maintained by Tugrul Keskin
We are at a point in our work when we can no longer ignore empires and the imperial context in our studies. (p. 5)
― Edward W. Said, Culture and Imperialism

Tuesday, January 6, 2015

Türkiye’nin 2 temel sorunu: Gerontokrasi (Yaşlıların egemenliği), ve patriyarki (Erkeklerin egemenliği)

Cansu ÇAMLIBEL / Pazartesi Yüz Yüze

Hurriyet - 5 Ocak 2015

Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, deyim yerindeyse CHP’nin genç yeteneklerinden. Meclis ortalaması üzerinden düşününce ‘genç’ diyoruz ama kendisi düzeltiyor ’40 yaşımı doldurdum, ben de artık Türkiye’nin yaşlı yüzde 50’sine katıldım’ diye.

Erdemir aslında bir sosyal antropolog. Yüksek lisans eğitimini Harvard’da ‘Sosyal Antropoloji ve Ortadoğu’ üzerine yapmış. Dolayısıyla Ortadoğu’yu da yakından tanıyan, takip eden bir akademisyen. Geçen hafta Ürdün’ün başkenti Amman’da Kudüs Siyasi Çalışmalar Merkezi tarafından düzenlenen ‘İslamcılar İktidarda’ çalıştayına katıldı. Ak Parti’yi temsilen Emrullah İşler, HDP’yi temsilen ise Altan Tan da oradalardı. Amman’dan AK Parti’nin Arap sokağındaki algısına dair taze izlenimlerle döndü. Yılın soğuk ilk günlerinden birinde Ankara’da buluştuk. Hem Arap dünyasının hem de CHP’nin hallerini konuştuk.

ARAP DÜNYASINA GÖRE AKP İHVANCI BİR PARTİ

- Amman’daki çalıştayda neler konuşuldu?

Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen partilerin iktidara geldiği 5 ülke masaya yatırıldı. Fas, Tunus, Mısır, Irak ve Türkiye örnek vakalardı. Benim açımdan çarpıcı olan şuydu; AKP Türkiye’de kendini muhafazakâr demokrat bir parti olarak sunsa da, Arap dünyasında kendisini destekleyenler de karşı olanlar da AKP’yi Müslüman Kardeşler (İhvan el-Müslimin) partisi olarak görüyor. Eleştirel bakanlar, AKP’nin Türkiye’nin dış politikasını Müslüman Kardeşler eksenine sıkıştırmasını tarihi bir yanlış olarak görüyorlar. Diğer çarpıcı tespitim ise şu; Türkiye bugün artık Katar ve Hamas üçgeninde algılanıyor. Bu da Türkiye’nin artık bölgede eski ağırlığının kalmadığının ve yumuşak gücünü hızla kaybetmekte olduğunun yansıması.

- Diğer ülkelerden katılımcıların AK Parti’yi İhvan hareketinin bir parçası gibi tanımlamasına Emrullah İşler’in bir itirazı oldu mu?

Emrullah Bey, AKP’yi yine bir muhafazakâr demokrat hareket olarak tanımladı, İslamcı bir hareket olmadıklarını ifade etti. Oysa orada AKP’yi destekleyenler de, eleştirenler de AKP’yi İhvancı bir hareket olarak gördüklerini ortaya koydular. Burada şöyle bir özeleştiri yapalım; sosyal demokratlar tarihsel olarak Ortadoğu’daki gelişmeleri çok yakından takip etmediler ve bu bölgede çok büyük bir varlık göstermediler. Bölgeyi homojen olarak gördüler. Oysa ki bölgede çok farklı güçler birbirleriyle mücadele içinde. Türkiye’nin sosyal demokratları mutlaka Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki özgürlükçü ve sosyal demokrat hareketlerle yakınlaşmalı, onlarla ortak mücadele platformları kurmalı. Bunun AKP’nin başını çektiği İhvancı bloğu dengeleyebileceğini düşünüyorum.

ERDOĞAN ARAP SOKAĞINDA KUTUPLAŞTIRICI BİR FİGÜR

DEVAMINI OKUMAK ICIN.....

No comments:

Post a Comment